top of page
Bouwlust__Vrederust.png

Hier gaan wij voor!

In 2018 is Vrederust omgedoopt in 'vreedzame wijk' omdat de wijkpartners geloven dat opvoeden niet alleen een taak is van de ouders en de school, maar net zo goed van de winkelier, de buurman, de politie, de sportclub en de woningcorporatie. Scholen in deze buurt werken al jaren volgens de ‘vreedzame’ methode, die leerlingen bijbrengt conflicten uit te spreken en zelf verantwoordelijkheid te nemen voor kleine dingen in hun omgeving. Het is niet zo dat ruzies straks niet meer voorkomen in de wijk. ”Het is geen wondermiddel, maar de sfeer wordt wel gemoedelijker”.

Dit zijn wij

In 2018 hebben we onze samenwerking bekrachtigd door het ondertekenen van een Intentieverklaring. 

Dit hebben we groots gevierd in de wijk met een geweldige rap door de kinderen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze partners dragen het vreedzame gedachtengoed uit bij hun activiteiten en in gesprekken met elkaar in de Vrederust. Iedereen is van harte welkom om aan te sluiten! 

VZW Vrederust partners.png

Dit doen wij

In 2018 zijn we gestart met de Kinderwijkraad Vrederust. Vanuit de verschillende scholen gaan de gekozen kinderen aan de slag om de pijlers uit hun ‘Manifest’ zichtbaar te maken in de wijk. Zij bedenken leuke activiteiten om hun wijk een beetje mooier te maken.  

Ieder schooljaar kunnen weer andere kinderen zich verkiesbaar stellen en oefenen met deze vaardigheden. Zo zorgen we voor duurzaamheid en verankering.

In onze wijk zijn Wijkmediatoren actief. Deze kinderen helpen op school andere kinderen bij het oplossen van conflicten. Als wijkmediator hebben ze geleerd om hun vaardigheden ook in te zetten bij activiteiten in de wijk. Jaarlijks worden nieuwe wijkmediatoren opgeleid. Conflicten horen erbij, maar we lossen het op.


 

Minimaal 1x per jaar organiseren we een basistraining Vreedzame Wijk voor alle geïnteresseerden (bewoners en wijkpartijen) die actief zijn op het gebied van jeugd en ouders. Hier leren we niet alleen elkaar beter kennen en wat de kinderen op school leren. Maar ook: hoe doen wij het eigenlijk zelf? Waar kunnen we kinderen meer stem geven bij activiteiten en hoe kunnen we ervoor zorgen dat zij zelf kunnen helpen bij het oplossen van conflicten?

Leuk als je ons volgt op instagram: www.instagram.com/vreedzamewijkvrederust

bottom of page