top of page

Nieuwsbrief Vreedzaam Den Haag

Nieuwe coördinator Vreedzame Wijk Escamp


Ik ben Anton Niese, en het is met enthousiasme dat ik mijzelf voorstel als de nieuwe coördinator van de Vreedzame Wijk in de wijken Moerwijk, Morgenstond, Bouwlust en Vrederust. Onze missie is het bevorderen van een vreedzame en hechte gemeenschap, waar saamhorigheid centraal staat.

Samen met mijn collega's en onze partners, waaronder scholen, woningbouw, welzijnsorganisaties, kinderopvang, politie, actieve bewoners en jeugdwerkers, zijn we vastbesloten om de principes van de Vreedzame Wijk te verspreiden en de levenskwaliteit in onze gemeenschap te verbeteren. We leggen de nadruk op het ontwikkelen van een gezamenlijke pedagogische visie als leidraad voor ons werk.

We stimuleren betrokkenheid door middel van trainingen in conflictoplossing, communicatie, samenwerking en democratisch burgerschap, waarbij we nauw samenwerken met ouders, bewoners, scholen, sportclubs en jeugdorganisaties. Hoewel elke wijk uniek is, volgen we een gestandaardiseerd stappenplan om de Vreedzame aanpak te implementeren, met speciale aandacht voor de participatie van onze jeugd. We creëren democratische oefenplekken waar jongeren hun vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Onze ultieme doelstelling is het bevorderen van een veilige en verantwoordelijke leefomgeving voor onze jeugd en jongeren. We streven naar meer samenhang en het delen van een gemeenschappelijke pedagogische visie in de wijk door middel van samenwerking, trainingen en netwerkbijeenkomsten.

Ik kijk ernaar uit om samen te werken aan een vreedzamere en hechtere wijk. Aarzel niet om contact met mij op te nemen als je vragen hebt of als je wilt bijdragen aan dit prachtige initiatief.

Met vriendelijke groet,

Anton Niese

Coördinator Vreedzame Wijk, Moerwijk, Morgenstond, Bouwlust en Vrederust

Tel: 06-22126074Waarvan krijgen wij energie?


In onze wijken streven we naar vreedzaam samenleven, met kinderen, inwoners, scholen en andere partners die een belangrijke rol spelen. Hoewel dit doel op het eerste gezicht vanzelfsprekend lijkt, is het vaak uitdagender dan het lijkt vanwege conflicten en uiteenlopende opvattingen. Het is cruciaal om in dergelijke situaties samen te werken en in contact te blijven. Duurzaamheid is essentieel voor succes.

We leggen speciale nadruk op de ondersteuning van kinderen en jongeren, zodat ze actief kunnen bijdragen aan een positievere buurt. Actief leren samenleven is de kern van de Vreedzame Wijk, waarbij we actieve betrokkenheid bij de gemeenschap, het algemeen belang, en vreedzame conflictoplossing bevorderen.


Het aanleren van samenleven begint op jonge leeftijd. Met de Vreedzame Wijk willen we kinderen en jongeren de waarden van een democratische samenleving bijbrengen en hen voorbereiden op hun rol als toekomstige burgers. We leren hun concreet hoe ze hun stem kunnen laten horen en bijdragen aan het algemeen belang. Onze inspanningen richten zich niet alleen op de jeugd; ook ouders, docenten, begeleiders, professionals en vrijwilligers zijn welkom. Ons doel is om iedereen te verbinden, want in een vreedzame gemeenschap bouwen we samen aan een betere toekomst.

Krijg jij hier ook energie van en wil je meehelpen bouwen aan een Vreedzaam Den Haag? Neem dan contact op met ons:Kinderwijkraad Morgenstond - Burendag 2023: "Meer Blije Ogen in Morgenstond"

Op zaterdag 23 september 2023 kwamen de enthousiaste kinderen van de Kinderwijkraad Morgenstond samen om hun langverwachte wijkactie, 'Burendag 2023', te organiseren. Met het motiverende motto "Meer Blije Ogen in Morgenstond" in gedachten, werkten ze samen met lokale partners, waaronder ROC Mondriaan, de Bibliotheek en het MuseumLAB, om deze dag tot een groot succes te maken.

De kinderen van de Kinderwijkraad hadden maandenlang samengewerkt om deze wijkactie te plannen en voor te bereiden. Hun doel was om de bewoners van Morgenstond een dag vol vreugde en samenhorigheid te bezorgen. Samen met hun partners hadden ze verschillende activiteiten bedacht om dit te bereiken.


Een van de hoogtepunten van de dag was het bakken van pannenkoeken voor de wijkbewoners. Er werden heerlijke pannenkoeken gebakken door de kinderen van de Kinderwijkraad. De geur van versgebakken pannenkoeken vulde de wijk, en bewoners werden uitgenodigd om zich bij de feestelijke burendag aan te sluiten.


Hoewel het weer niet helemaal meezat en er af en toe regenbuien vielen, lieten de kinderen zich hierdoor niet ontmoedigen. Ze hadden tenten en overkappingen opgezet om de activiteiten droog te houden. De Bibliotheek en het MuseumLAB hadden creatieve workshops en georganiseerd om de culturele rijkdom van Morgenstond te laten zien.

De 'Burendag 2023' van de Kinderwijkraad Morgenstond werd een groot succes. De glimlachen en blije ogen van de bewoners toonden aan dat de inspanningen van de kinderen en hun partners de moeite waard waren. Deze dag was niet alleen een viering van de wijk, maar ook een bewijs van wat er kan worden bereikt wanneer de gemeenschap samenwerkt. De Kinderwijkraad Morgenstond en hun partners hebben Morgenstond een dag vol vreugde en verbinding geschonken, en ze laten zien dat zelfs op een regenachtige dag de zon kan schijnen in de harten van de mensen.Training Vreedzame wijk Bouwlust


In Bouwlust streven we naar het ontwikkelen van een buurt waar ouders, scholen en bewoners gezamenlijk betrokken zijn bij de opvoeding en regelmatig met elkaar in gesprek gaan om dit gezamenlijke doel te bereiken. Onze visie is dat kinderen in deze buurt opgroeien in een positieve omgeving en uitgroeien tot actieve burgers van Den Haag.


Op 26 oktober en 2 november organiseren we een basistraining Vreedzame Wijk voor iedereen die in deze buurt woont, werkt of anderszins betrokken is bij het leven van kinderen, ouders en wijkbewoners. Wat is jouw rol in de wijk en hoe zet je kun je deze inzetten om bij te dragen aan dit gemeenschappelijke doel? Hoe kunnen kinderen en bewoners leren om vreedzaam met elkaar om te gaan? De training zal zich concentreren op het vergroten van kennis en vaardigheden op de volgende onderwerpen: sociale verbondenheid en gemeenschapszin, democratische opvoeding, conflictoplossing en bemiddeling, oefenen met participatie en omgaan met diversiteit.


Als jij wilt bijdragen aan het realiseren van een vreedzame buurt waarin kinderen een stem hebben en opgroeien tot actieve burgers, nodigen we je van harte uit om je nu aan te melden voor de gratis basistraining Vreedzame Wijk.

Aanmelden

Graag via onderstaande link inschrijven


Train de trainer


"Op 21 september en 2 oktober heeft Stichting Vreedzaam opnieuw een Train-de-Trainer sessie georganiseerd in de wijk Overvecht in Utrecht, die ook wel bekend staat als de geboorteplaats van Vreedzaam. Tijdens deze sessie werden de deelnemers getraind in de kernprincipes van Stichting Vreedzaam: positieve sociale gemeenschap, conflictbeheersing en mediation, taken en verantwoordelijkheden, en diversiteit. Daarnaast kregen ze uitleg over het voeren van waarderende gesprekken en werd er door middel van intervisie gekeken naar hoe de samenwerking in de wijken kan worden bevorderd. Bovendien maakten de deelnemers kennis met de enthousiaste en gemotiveerde mediatoren van Openbare basisschool De Gagel."

205 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page